فوم PIR
فهرست مطالب
امروزه طیف متفاوتی از عایقها در صنعت یافت میشود که از متداول ترین آنها میتوان به فایبرگلاس، پلی استایرن منبسط EPS، پلی استایرن اکسترود شده (XPS) و پشم شیشه اشاره کرد. در کنار عایق های ذکر شده، از عایق PIR، به عنوان یکی از مهمترین عایقهای ساختمانی که هم در سقف و هم در دیوار کاربرد دارد، میتوان نام برد. عایق فوم PIR یک سیستم عایق سقفی بسیار کارامد و مقرون به صرفه است که بیش از 55% از مصرف عایقهای سقفی را بخود اختصاص داده است. تاریخچهی استفاده از این نوع عایق به حدود 20 سال میرسد.
عایق PIR در حقیقت متشکل از فوم PIR است که در بین دو صفحه با جنس های مختلف از جمله آلومینیوم، کامپوزیت و… قرار میگیرد. فوم پلی ایزوسیانورات (Polyisocyanurate foam (PIR)) که با نامهای فوم PIR، پلی ایزو (Polyiso) و یا ایزو (ISO) نیزشناخته میشود، شباهت بسیار زیادی به فوم پلی یورتان (PUR) دارد.
شیمی فوم PIR
فوم سخت پلی یورتان در نتیجه واکنش شیمیایی بین پلیول و ایزوسیانات تولید میشود. این واکنش باید به دقت کنترل شود و دستورالعملهای ویژه ای (حاوی پلیول، ایزوسیانات، عامل فوم زا، کاتالیزورها و سورفاکتانتها) برای هر نوع محصول مورد نیاز است. مقدار پلیول و ایزوسیانات با وزن معادل شیمیایی آن مطابقت دارد.
فوم PIR یک پلیمر ترموست سلول بسته است که پلی ال و دی یا پلی ایزوسیانات از اجزای اصلی هستند. در مورد فوم PIR فاکتوری به نام ایندکس از اهمیت بالایی برخوردار است. ایندکس به عنوان نسبت پلی ایزوسیانات به پلی ال تعریف میشود. ایندکس، مهمترین فاکتور در تنوع این نوع فوم ها و رفتارشان در برابر آتش است.
در حقیقت هر چه میزان ایندکس بیشتر باشد، غلطت حلقه سیانورات مربوطه نسبت به پیوند یورتان بیشتر بوده، عملکرد در مقابل آتش بهتر می باشد. از لحاظ تئوری حتی میتوان پلی ایزوسیانورات را بدون هیچ پلی ال و فقط با استفاده از ایزوسیانات و کاتالیزورها – مواد دمنده و مواد فعال کننده سطح – تولید کرد، در این حالت ایزوسیانات به جای واکنش با پلیول، با خود واکنش داده و یک پلیمر با ساختاری مانند حلقه ایجاد میکند.
ویژگیهای فوم PIR
- فوم PIR خواص مقاومت آتشی بهتری نسبت به پلی یورتان از خود نشان میدهد که دلیل آن را میتوان به وجود حلقه ایزوسیانورت نسبت داد. در واقع فوم PIR عملکرد بسیار مناسبی در تستهای آتش از خود نشان داده است.
- دانسیته پایین
- چسبندگی خوب به صفحات پنلها
- عایق پیوسته مقرون به صرفه
- سازگار با اکثر سقف ها و سیستم های دیواری
- پایداری ابعادی
- مقاومت فشاری
- مقاومت در برابر رطوبت و آب
- طول عمر طولانی
- سازگاری با اکثر حلالهای مورد استفاده در ساختمان
- قابل بازیافت از طریق استفاده مجدد
- مقدار R-value بالا در هر اینچ: R-value به مقاومت حرارتی مواد باز میگردد. در این مورد، عایق پلی ایزو در بین سایر فومهای سخت منحصر به فرد است، به طوری که هر چه ضخامت مواد عایق افزایش مییابد، R-value نیز افزایش مییابد.
- سازگار با محیط زیست: از حیث ذخیرهی انرژی، عایق بهتری نسبت به PIR وجود ندارد. به دلیل R-value بالا، پلی ایزو به طور قابل توجهی تأثیر زیست محیطی ساختمانها را کاهش میدهد.
- محصولاتی عاری از CFC و HCFC با پتانسیل بسیار کم گرمایش زمین و پتانسیل صفر تخریب لایه ازن
کاربردهای فوم PIR
- ورق پلی ایزوسیانورات بدون روکش (برش خورده از پلاستیک) برای عایق تجاری تبرید و عایق فریزر
- عایق ورق پلی ایزو برای کشتی ها و ظروف حمل و نقل مانند واگن های ریلی
- شکل فوم پلی ایزو (ساخته شده از پلاستیک فوم پلی ایزوسیانورات) برای ارائه عایق مکانیکی برای عایق لوله، عایق تجهیزات و سایر کاربردهای تجاری و صنعتی، از جمله عایق برودتی، عایق آب سرد و عایق کانال HVAC
- هستهی ساندویچ پنلهای پیوسته (continuous) با صفحاتی از جنس مختلف
- تخته عایقهای سقفی و دیواری
برای کسب اطلاعات بیشتر و مقایسه فوم PIR با دیگر انواع فوم عایق پیشنهاد میگردد این مقاله را مطالعه بفرمایید.
گردآوری و ترجمه: واحد تولید محتوای گروه صنعتی مکرر
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید