4 سوال درباره پلی اورتان و محیط زیست
فهرست مطالب
آیا پلی اورتان مادهای سازگار با محیط زیست است؟
پلی اورتان ها از طریق مسیرهای مختلف از جمله اجازه دادن به بازیافت منابع زباله، حفظ و افزایش دوام مواد، حفظ کیفیت غذا یا تنوع زیستی و کاهش مصرف انرژی، نقش مهمی در حفظ منابع طبیعی زمین دارند.
سیستمهای عایق سهم بسزایی در کاهش یا جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمانها داشته و در نتیجه به صرفهجویی در انرژی و افزایش بازده انرژی کمک میکنند. از این رو، عایقها نقش اساسی در ساخت یا بازسازی ساختمانهایی دارند که به دنبال مصرف متوسط انرژی هستند، مانند خانههای پسیو (passive houses – خانههایی که طوری طراحی شدهاند که مصرف انرژی بسیار پایین دارند) یا ساختمانهای تقریباً بدون انرژی. در این خانهها برای عایق از انواع فوم پلی اورتان پاششی، فوم های سخت و ساندویچ پنلها استفاده میشود که در کنار جلوگیری از هدر رفت انرژی، موجب صرفه جویی بسیار بالا در هزینههای ساخت و ساز نیز میشوند.
علاوه بر این، با توجه به طول عمر و دوام بالای عایقهای پلی اورتانی، نیاز به تعویض بسیار پایین است که همین مسئله به نوبهی خود نقش مهمی را در کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در منابع ایفا میکند. نکتهی مثبت دیگر استفاده از عایقهای پلی یورتان صرفه جویی در حمل و نقل است زیرا آنها در مقایسه با سایر مواد عایق دارای وزن و حجم کمتری هستند.
چسب های پلی یورتان امکان استفاده از تایرهای غیرقابل استفادهی خودروها، در وسایل بازی کودکان، زمینها و استادیومهای ورزشی را فراهم میکنند.
پوشش های پلی یورتان میتوانند از زیرلایهها در برابر خوردگی و نفوذ هوا محافظت کنند، و این باعث افزایش قابل توجه دوام و صرفهجویی در منابع میشود. این کاربردها از سازه های بتونی مانند پلها و سازههای بزرگراه گرفته تا راه آهن فولادی و مبلمان چوبی را شامل میشود.
الاستومرهای پلی یورتان در طیف گستردهای از اهداف مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر این موارد در زمینه مهندسی هستند که به ویژگیهای دوام، مقاومت در برابر سایش و مقاومت شیمیایی و روغن نیاز دارند. به عنوان مثال میتوان به غلطک و تسمه برای حمل مواد معدنی در معادن سنگ، چرخ برای تیغه غلطک و چرخ دستی های بیمارستانی، غلطک برای چاپ فرآیندها و شلنگ و سایر اجزای موجود در خودرو اشاره کرد که دوام مطلوب آنها نیاز به ارتقا یا نگهداری را کاهش داده، در نتیجه موجب صرفه جویی در منابع میشود.
آیا پلی یورتان ها میتوانند در کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای تأثیرگذار باشند؟
تغییرات آب و هوایی به عنوان یک تهدید عمده و بلند مدت برای کره زمین شناخته شده و توافقات بین المللی برای اقدام مؤثر برای حل این مسئله صورت گرفته است.
پلی اورتان ها میتوانند نقش مهمی را در دستیابی به اهداف تعیین شده توسط تصمیم گیرندگان اروپایی و همتایان آنها در کشورهای عضو داشته باشند.
در اتحادیه اروپا بیش از 40٪ از انرژی مبتنی بر سوخت فسیلی است، از این رو انتشار CO2، با گرمایش و سرمایش ساختمانها ارتباط دارد. یکی از کاربردهای اصلی پلی اورتان ها، فوم های عایق سخت است که برای طیف وسیعی از کاربردهای ساختمان، یخچال و فریزرهای خانگی و تجاری و بدنههای کامیون و کانتینر یخچال دار مورد توجه است.
اگرچه که فرآیند تهیهی عایقهای پلی اورتان مشابه بسیاری از فرآیندهای ساخت سایر مواد عایق یا هر مادهای که در ساختمانسازی، کارخانهها یا تولید کالا استفاده میشود، CO2 تولید میکند، برای تحلیل تأثیرات زیست محیطی واقعی یک محصول، باید رد پای کربن را در کل عمر مفید آن بررسی کرد.
با نگاهی دقیقتر به آلایندگیهای تولید شده در مقابل صرفه جویی در میزان انتشار CO2 در اثر استفاده از پلی اورتان میتوان به نقش پلی اورتان پی برد:
• در تولید 1 مترمربع پلی اورتان، معادل 14 کیلوگرم CO2 منتشر میشود.
• با نصب 1 مترمربع عایق پلی اورتان، حدود 1800 کیلوگرم CO2 صرفه جویی میشود بنابراین، انتشار CO2 130 برابر کاهش مییابد.
پلی اورتان کمترین میزان رسانایی گرمایی را در بین عایقهای با حجم زیاد دارد، که با استفاده از ضخامت عایق کمتر ضمن دستیابی به بازده عایقبندی مشابه سایر مواد، باعث صرفه جویی در فضا نیز میشود. استفاده گستردهتر از فناوری موجود مبتنی بر فوم سخت پلی اورتان در سراسر اتحادیه اروپا، انتشار کل CO2 را 10٪ کاهش میدهد.
در زنجیره غذایی سرد، از فوم سخت پلی اورتان برای تازه نگه داشتن غذا و صرفه جویی در مصرف انرژی به خصوص در مراحل حمل و نقل و ذخیره سازی استفاده میشود. بهترین نمونههای شناخته شده یخچال و فریزرهای خانگی است که منجر به 37٪ بهرهوری شده است.
در بخش حمل و نقل، پلی یورتان ها راه حلهایی برای افزایش انعطافپذیری و راحتی در اتومبیلها ارائه میدهند در حالی که تأثیر کمی در محیط زیست دارند. تولیدکنندگان اتومبیل از قابلیت تطبیقپذیری بالای پلی یورتان ها برای کاهش وزن و همزمان بهبود راحتی و ایمنی در صندلیهای خودرو، سرستونها و قطعات کامپوزیت بدنه استفاده میکنند.
گازهای فومینگ چه تأثیری بر محیط زیست دارند؟
از گازهای حاوی فلورین (HFC) به عنوان جایگزینی برای محصولات دیگر که بسیار تخریب کنندهی ازن هستند استفاده میشده است. از این محصولات بهعنوان عامل فومزا برای برخی از فوم های پلی یورتانی استفاده میشود و فوم های دیگر از انواع دیگر مواد کمککنندهی ایجاد فوم استفاده میکنند.
با این حال، HFCها هنوز هم دارای پتانسیل گرمایش جهانی زیاد (GWP) هستند و برای مدت طولانی در جو باقی میمانند. اتحادیهی اروپا مقرراتی را برای کنترل و محدود کردن استفاده از این محصولات و جایگزینی آنها با سایر محصولات که برای محیط زیست آسیب کمتری دارند، تصویب کرده است. بنابراین تکنولوژی تولید سیستم هایی مانند اسپری پلی یورتان در حال توسعه است که این سیستمها دارای پتانسیل گرمایش جهانی بسیار کم (9/99٪ کمتر) هستند و به لایه ازن آسیب نمیرسانند. علاوه بر این، آنها نه تنها با مقررات آینده مطابقت دارند، بلکه عملکرد عایق بندی عالی نیز دارند.
آیا می توان پلی یورتان را بازیافت کرد؟
پلی یورتان ها از پلیمرهای پایه پتروشیمی هستند و مهم است که در صورت امکان از بازیابی آنها اطمینان حاصل شود تا مواد اولیه گرانبها هدر نروند. بسته به نوع پلی یورتان، طیف وسیعی از روشهای مختلف برای بازیافت وجود دارد.
هم پلی یورتان و هم فوم پلی یورتان قابل بازیافت هستند و در واقع، از طریق بازیافت شیمیایی زبالههای پلی یورتان، مواد اولیه جدید برای تولید دوباره پلی یورتان به دست میآید. نتیجه را میتوان در پانلهای عایق یا پروفیلهای جایگزین چوب یافت. این ماده اولیه همچنین میتواند در بخشهای دیگر به عنوان مثال، برای ساخت نما، مبلمان، قاب پنجرهها ، وسایل نقلیه و غیره مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
هنگامی که پلی یورتان برای بازیافت مناسب نیست، بازیابی انرژی گزینه بعدی است. پلی یورتان حاوی همان میزان انرژی زغال سنگ است که آن را به یک خوراک بسیار کارآمد برای زباله سوزهای شهری تبدیل میکند. از انرژی به دست آمده میتوان برای گرم کردن ساختمانهای عمومی استفاده کرد.
گردآوری و ترجمه: واحد تولید محتوای گروه صنعتی مکرر
منبع: isopa.org
دیدگاهتان را بنویسید