چسب پلی یورتان
فهرست مطالب
قبل از پرداختن به کاربرد چسبهای پلی یورتان در صنایع مختلف به توضیح مختصری در مورد چسب پلی یورتان میپردازیم.
چسب پلی یورتان چیست
مواد پلی یورتان از دهه 1950 تا کنون، به عنوان چسب در بسیاری از نقاط جهان استفاده میشوند. چسب پلی یورتان با داشتن ویژگیهای منحصر به فرد خود از جمله چسبندگی عالی، مقاومت بالا دربرابر روغن و مواد شیمیایی، مقاومت در برابر سایش، مقاومت در برابر گستره دمایی متفاوت و … منجر به افزایش سرعت توسعه و تولید این ماده شده است.
چسب پلی یورتان که به عنوان چسبهای PU نیز شناخته میشود، شامل کپیهایی از واحدهای زنجیره ای آلی متصل به پیوندهای یورتان است که برای سازههایی با استحکام بالاتر استفاده میشود و میتواند به عنوان چسب غیرالاستیک و چسب الاستیک استفاده شود. چسب پلی یورتان بر پایه پلیمرها و مواد افزودنی مختلف میباشد. واکنش شیمیایی بین پلیمرها منجر به تولید چسب میشود.
در حال حاضر روند توسعه کلی چسب پلی یورتان، بر محتوای جامد بالا، سمیت کم و استفاده از حلال غیر سمی متمرکز است. چسب پلی یورتان، بعد از خشک شدن قابلیت رنگ آمیزی دارد و در نهایت میتوان آن را با تفنگ چسب، تفنگ اسپری، غلتک یا برس بر روی بستر اعمال کرد.
چسب پلی یورتان حتی قبل از خشک شدن کامل، چسبندگی بسیار قوی ایجاد میکند. اتصال اولیه به اندازهای قوی است که نیاز به اتصالات و دیگر ابزارهای محکم کننده، غیر ضروری است. همچنین میتوان آن را مطابق با نیازهای یک صنعت خاص، سفارشی کرد.
همان طور که گفتیم، چسب پلی یورتان از دسته چسبهای واکنش پذیر است. در میان چسبهای واکنش پذیر، پلی یورتانها متنوعترین گروه هستند زیرا میتوانند مبتنی بر آب، مبتنی بر حلال یا بدون حلال، چسبهای تک جزئی یا دو جزئی باشند.
در تصویر زیر مکانیسم پخت چسب پلی یورتان نشان داده شده است:
برای تولید چسب پلی یورتان از دی ایزوسیاناتهای آروماتیک یا آلیفاتیک استفاده میشود. در تصویر زیر دی ایزوسیاناتهای مورد استفاده برای تولید چسب پلی یورتان نشان داده شده است:
به دلایل فضایی، واکنش پذیری 2،4TDI نسبت به انواع دیگر TDI، ده برابر بیشتر است. ایزوفورون دی ایزوسیانات (IPDI) و هگزا متیلن 1 و 6 دی ایزوسیانات (HMDI) به عنوان دی ایزوسیاناتهای آلیفاتیک، واکنش پذیری کمتری از MDI یا TDI دارند.
ایزوسیاناتهای مونومری برای سلامتی انسان خطرناک هستند و میتوانند حساسیت زا باشند. بنابراین، به طور کلی از پیش پلیمرهای پایانی استفاده میشود که باعث کاهش محتوای مونومرهای ایزوسیانات آزاد شده و فرآیند پخت را تسریع میکند.
بعد از دی ایزوسیاناتها، دومین عنصر اصلی در چسب پلی یورتان، دیولها یا پلیولها هستند. (مانند اتیلن گلیکول، دی اتیلن گلیکول و پروپیلن گلیکول). علاوه بر اجزای اساسی دی ایزوسیاناتها و دیولها، فرمولاسیون چسب پلی یورتان گاهی اوقات حاوی مواد افزودنی مانند کاتالیزورها برای بهبود واکنش پذیری و انتخاب پذیری نیز میباشد. ایزوسیاناتها به شدت رطوبت حساس هستند و به طور خود به خود با آب و رطوبت واکنش نشان میدهند. بنابراین، برای جلوگیری از پخت زودرس در طول فرآیند، تولید و پر کردن چسب پلی یورتان باید تحت گاز نیتروژن انجام شود.
معمولاً چسب پلی یورتان به سادگی با مخلوط کردن مواد به صورت از پیش تعریف شده تولید میشود. برای تهیه پیش پلیمرها، مخلوط واکنش تا دمای 80-50 درجه سانتیگراد گرم میشود تا سرعت تشکیل پیش پلیمر افزایش یابد.
کاربرد چسبهای پلی یورتان در صنایع مختلف
چسب پلی یورتان معمولاً در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، ساخت و ساز، هوافضا و ساخت تجهیزات پزشکی و … کاربرد دارد و از آن برای چسباندن مواد مختلف مانند فلزات، پلاستیکها، کامپوزیتها و … استفاده میشود.
مزایای استفاده از چسبهای پلی یورتان
- چسبندگی عالی به انواع زیرلایهها (ایجاد اتصالات قوی و بادوام)
- مقاومت بالا در برابر نوسانات دمایی
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- سرعت خشک شدن بالا (قابل استفاده در فرآیندهای مونتاژ با سرعت بالا)
- قابلیت رنگ کردن و سمباده زنی
- سازگار با محیط زیست
- انعطاف پذیری بالا
- دوام و طول عمر بالا
- مقاومت بالا در برابر شعله
- از بین بردن ناهمواریها در قطعه مورد نظر
- تطبیق پذیری بالا
- مناسب برای بسترهای حساس
- سهولت اعمال و …
انواع چسب پلی یورتان
- چسبهای پلی یورتان تک جزئی
- چسبهای پلی یورتان دو جزئی
- چسبهای پلی یورتان مذاب داغ (Hotmelts)
- چسبهای پلی یورتان مبتنی بر آب
- چسبهای پلی یورتان مبتنی بر حلال
چسب پلی یورتان به صورت دو جزئی و تک جزئی در بازار موجود است، اما از آنجایی که چسب پلی یورتان دو جزئی میتواند به هر دو صورت الاستیک و سخت استفاده شود، بیشترین کاربرد را دارد. چسبهای الاستیک به طور گسترده در بخش حمل و نقل، به ویژه برای اتصال شیشههای اتومبیل و سایر وسایل نقلیه استفاده میشود.
چسب پلی یورتان دو جزئی، از دو جزء رزین (پلی ال) و هاردنر ( ایزوسیانات) ساخته میشود. زمان پخت چسبهای دو جزئی سریعتر است و چسبهای تک جزئی به زمان بیشتری برای پخت نیاز دارند. (حدود 30 دقیقه).
چسب پلی یورتان تک جزئی در اثر واکنش با رطوبت موجود در محیط پخت میشوند. چسبهای تک جزئی، به دو دسته تقسیم میشوند:
- -چسبهایی که با رطوبت پخت میشوند و ساختار الاستومری ایجاد میکنند.
- چسبهایی که با گرما سخت میشوند و ساختار حرارتی پایدار ایجاد میکنند.
چسب پلی یورتان تک جزئی، غالبا برای چسباندن موادی مانند چوب، فوم، فلز و بیشتر پلاستیکها به کار میرود. اما برای پلی وینیل کلراید(PVC)، پلی پروپیلن، پلی اتیلن و پلی اولفینها توصیه نمیشود.
مزایای استفاده از چسب پلی یورتان دو جزئی
- مقاومت بالا در برابر ضربه و ارتعاش
- مقاومت بالا در برابر عوامل جوی و محیطی
- تطبیق پذیری فوق العاده
- مقاومت مکانیکی بالا
- مقاومت شیمیایی بالا
- استحکام ساختاری بالا
- مقاومت ضربه ای و برشی بالا
- مناسب برای چسباندن مناطق بزرگ
- مناسب برای استفاده در فضاهای داخلی و خارجی
- مقاومت بالا در برابر اشعه فرابفش
- عدم وجود حلال
- تحمل دماهای بسیار کم (170- درجه سانتی گراد)
بیشترین کاربرد چسب پلی یورتان دو جزئی
- بسته بندیهای انعطاف پذیر
- ساختمان و ساخت و ساز
- خودرو (چسباندن سطوح غیر مشابه، مونتاژ مواد مختلف به ویژه فلزات، مونتاژ شیشه و بسیاری از کامپوزیت های گرما نرم)
- صنایع دریایی (اتصال عرشه به بدنه)
- تانکرهای گاز طبیعی مایع و …
همان طور که گفتیم، چسب پلی یورتان دو جزئی در اثر واکنش بین دو جزء رزین و هاردنر ایجاد میشود. که هر دو باید در یک نسبت خاص مخلوط شوند. رایجترین نسبت اختلاط رزین به هاردنر، 1 به 5/1 یا 1 به 3 میباشد.
بر همین اساس چسبهای دو جزئی پلی یورتان، به درجات سختی متفاوتی تقسیم میشوند:
- چسبهایی که برای تحمل بارهای زیاد طراحی شده اند و باید مقاومت برشی بالایی داشته باشند
- چسبهایی که باید مقاومت مکانیکی و کششی بالایی داشته باشند
چسبهای دو جزئی پلی یورتان، بسته به ساختاری که پس از سخت شدن به دست میآورد، میتواند سخت یا الاستیک باشد.
چسب پلی یورتان مذاب داغ (Hotmelt)
انعطاف پذیری و مقاومت حرارتی بالا، از ویژگیهای مهم چسب پلی یورتان Hotmelt میباشد. این دسته از چسبها معمولا در صنایع اتومبیل، صنایع ساختمانی( مصالح ساختمانی)، صنایع کامپوزیت، صحافی کتابها، اتصال فویلهای ترموپلاستیک (به دلیل دمای پایین پردازش)، صنایع بسته بندی و … کاربرد دارند.
چسب پلی یورتان مذاب داغ، معمولا به صورت تک جزئی بوده و در اثر تماس با رطوبت هوا پلیمریزه میشود و پس از تکمیل فرآیند پخت، پیوندهای قویتری ایجاد میکند. علاوه بر این، حاوی ترکیبات آلی فرار (VOC) بسیار کمی است که منجر به کاهش اثرات زیست محیطی میشود.
چسبهای مذاب داغ قبل از پردازش حرارت داده میشوند و در حالت مذاب اعمال میشوند. بعد از سرد شدن چسب و تکمیل فرایند اتصال عرضی، پیوندهای شیمیایی قوی (کووالانسی) با واکنشدهنده روی سطح زیرلایه تشکیل میشود که به طور قابلتوجهی باعث افزایش چسبندگی میشود.
چسبهای مذاب داغ پلی یورتان، در زمان تماس با مولکولهای آب، شروع به اتصال عرضی میکنند. بنابراین ظروف ضد رطوبت و تجهیزات پردازش ویژه برای جلوگیری از اتصال عرضی ناخواسته ضروری میباشد. این چسبها معمولا به صورت گرانولی یا قالبی یا داخل قوطیهای مخصوص ارائه میشوند.
محتوای 100% جامد، عدم وجود حلال، مقاومت بالا در برابر رطوبت و آب بعد از پخت شیمیایی، چسبندگی به طیف گسترده ای از مواد مختلف و … از مزایای استفاده از چسبهای Hotmelts میباشد.
چسب پلی یورتان مبتنی بر آب
از مزایای استفاده از چسب پلی یورتان مبتنی بر آب میتوان به پردازش آسان و عدم نیاز به اختلاط، پخت سریع در دمای محیط، عدم وجود هر گونه حلال و فرمالدهید، عدم انتشار بو پس از پخت کامل، مقاومت بالا در برابر رطوبت، مقاومت بالا در برابر حرارت و استحکام بالا اشاره کرد.
استفاده از چسب پلی یورتان پایه آب منجر به کاهش هزینهها شده و به دلیل زیست تخریب پذیری و سازگاری با محیط زیست، امروزه از اهمیت بالایی برخوردار است. در صنایع چوب، ساختمان و مبلمان، کشتی سازی، خودروسازی و بسیاری از صنایع دیگر، چسبهای پلی یورتان مبتنی بر آب کاربرد دارند.
چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال
از ویژگیهای منحصر به فرد چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال، میتوان به مقاومت بالا در برابر نرم کنندهها و چسبندگی بالا به سطوح مختلف اشاره کرد. چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال، گزینه خوبی برای سطوح متخلخل و غیر متخلخل میباشد. این دسته از چسبها غالبا در صنعت ساخت خودرو و بسته بندی استفاده میشوند. چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال میتواند از طریق اسپری آئروسل، رول، برس یا پوشش اعمال شوند.
ویژگیها و کاربردهای چسب پلی یورتان در صنایع مختلف
چسب پلی یورتان در صنعت هوا فضا
کاربرد چسب پلی یورتان در صنایع هوایی
- تقویت پنلهای کامپوزیت لانه زنبوری قبل از قرار دادن بستها
- پانلهای کف کامپوزیت
- دیوارها و دیوارپوشها
- کابینهای سرویس بهداشتی هواپیما
- ساخت قطعات هواپیما (پانلهای بدنه و بالها)
- مونتاژ پرچها و بستها
- آب بندی قطعات و …
مزایای استفاده از چسب پلی یورتان در صنایع هوایی
- افزایش قدرت چسبندگی به فلزات، کامپوزیتها و پلاستیکها
- تقویت خواص مکانیکی
- دوام و طول عمر بالا
- چسباندن انواع زیرلایهها مانند آلومینیوم، تیتانیوم، فولاد ضد زنگ و …
چسب پلی یورتان در صنعت خودرو
از چسب پلی یورتان در صنعت خودرو معمولا برای اتصال اجزاء کامپوزیت و ترموپلاستیک استفاده میشود.
برای اتصال اجزای داخلی خودرو (داشبوردها، نمایشگرها، پانل دربها، روکش صندلیها، درب صندوق عقب، چراغ های خودرو و غیره) از چسب پلی یورتان استفاده میشود.
انعطاف پذیری، دوام و ایمنی بالا از ویژگیهای مهم چسبهای مصرفی پلی یورتان در صنعت خودرو میباشد.
چسب پلی یورتان در مونتاژ خودرو به طور موثر و ایمن به جای روشهای سنتی که از اتصال دهندههای مکانیکی (مانند پرچ، جوش، پیچ و گیره) استفاده میکردند، کاربرد دارد و در عین حال آزادی طراحی را به خودروهای مدرن امروزی اضافه میکند.
از چسب پلی یورتان مبتنی بر آب، مبتنی بر حلال و مذاب داغ در صنعت خودرو استفاده میشود که در ادامه به آن میپردازیم:
عدم وجود هر گونه حلال، سازگاری با محیط زیست، عدم انتشار بو، انعطاف پذیری بالا در طول پردازش، دوام و طول عمر بالا، مقاومت بالا در برابر سایش، چسبندگی کامل به تمام سطوح، پخت سریع، پایداری حرارتی، مقاومت بالا در برابر رطوبت و …از ویژگیهای منحصر به فرد چسب پلی یورتان مبتنی بر آب در صنعت خودرو میباشد.
چسب پلی یورتان مبتنی بر آب، برای چسباندن چرم به قطعات داخلی خودرو مناسب میباشد. (مانند آستر روی فرمان)
مقاومت در برابر سایش، قدرت اتصال بالا، قابلیت چسبندگی به انواع سطوح، پخت سریع، افزایش دوام و ماندگاری و … از ویژگیهای چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال در صنعت خودرو میباشد.
چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال، حاوی حلالهای آلی میباشد که در زمان قرار گرفتن وسایل نقلیه در معرض دمای بالا VOCs (ترکیبات آلی فرار) آزاد میکنند که به طور جدی بر سلامتی انسان تأثیر میگذارد. با افزایش آگاهی جهانی حفاظت از محیط زیست، استفاده از این نوع چسبها به تدریج توسط بازار حذف خواهد شد.
برای اتصال صندلیهای نیمکتی در صنعت خودرو، که اتصال آنها دشوار است و اغلب به پیوندهای سخت نیاز دارد از چسب پلی یورتان مبتنی بر حلال استفاده میشود.
از چسب پلی یورتان مذاب داغ در صنعت خودرو، به دلیل پایداری حرارتی و مقاومت بالا در برابر رطوبت استفاده میشود.
بر خلاف چسبهای پایه آب و پایه حلال، این دسته از چسبها، بعد از استفاده نیازی به خشک شدن ندارند (زیرا بلافاصله تا نقطه انجماد خود خنک میشوند)، این ویژگی، استفاده از این چسبها را برای کاربردهای صنعتی ایده آل کرده است.
چسبهای مذاب داغ در دمای اتاق 100% جامد میباشند اما در دماهای بالاتر سیال میشود.
مزیت چسبهای مذاب داغ نسبت به چسبهای پایه حلال یا پایه آب، امکان تولید سریع و کاهش زمان مراحل مونتاژ میباشد.
سهولت کاربرد، جابجایی، ذخیره سازی و حمل و نقل، عدم نیاز به زمان خشک شدن، ایجاد پیوندهای قوی در عرض چند ثانیه، عدم وجود مواد بسیار فرار یا قابل اشتعال، چسبندگی عالی و مقرون به صرفه بودن از ویژگیهای چسب پلی یورتان مذاب داغ در صنعت کفش میباشد.
چسب های پلی یورتان در صنعت ساختمان
در مقایسه با چسبهای آکریلیک، چسب پلی یورتان عملکرد بسیار بهتری دارد و در ساخت و ساز به وفور استفاده میشود. چسب پلی یورتان به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت، کاربردهای منحصر به فردی در صنعت ساختمان ارائه میدهد.
قابلیت چسبندگی به انواع بسترها از جمله شیشه، پلاستیک، چوب، بتن و فلز و قابلیت استفاده در پروژههای فضای باز (به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت) از ویژگیهای منحصر به فرد چسب پلی یورتان در صنعت ساختمان میباشد.
کاربردها
- لوله کشی آب (آب بندی کامل لولهها)
- عایقهای ساندویچ پانل
- چسبندگی به بتن (بدون نیاز به پرایمر)
- چسباندن مصالح ساختمانی به یکدیگر
- استفاده در کفپوشهای زیرین به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت (بدون نیاز به پرایمر)
- راه پلهها و کابینتهای چوبی (تغییرات فصلی میتواند باعث انقباض و انبساط چوب شود، اما با استفاده از چسب پلی یورتان، از ایجاد هر گونه ترک به طور کامل جلوگیری میگردد)
- چسباندن پارکت و تختههای چوبی کف
- چسباندن سنگ طبیعی
- چسباندن الیاف و تختههای گچی و …
یکی از مهمترین کاربردهای چسب پلی یورتان در صنعت ساختمان، استفاده از آن در ساندویچ پانلها میباشد که در ادامه به آن میپردازیم:
چسب پلی یورتان در ساندویچ پانلها، نقش اساسی در اتصال فومهای عایق با ورقهای فلزی دارد.
همان طور که گفتیم، چسب پلی یورتان، نقطه عطفی در صنعت ساختمان است و به عنوان پرایمر در تولید ساندویچ پانلهایی که هسته فوم آنها ممکن است از پلی یورتان، پلی استایرن یا پشم سنگ باشد استفاده میشود.
ساندویچ پانلها در صنعت ساختمان، روند رو به رشدی را به خود اختصاص داده اند. از آنها بیشتر در ساخت سالنهای ورزشی یا مراکز خرید به عنوان روکش سقف و دیوار استفاده میشود. همچنین در ساخت اتاقهای سرد خانه و انبارها به عنوان یک لایه عایق حرارتی عمل میکنند. با استفاده از این پانلها میتوان سازههای مختلفی ساخت، زیرا امکان مونتاژ آنها در حالت عمودی یا افقی و شکل دهی بر اساس نیازهای خاص وجود دارد.
از چسب پلی یورتان تک جزئی، دو جزئی و مذاب داغ در تولید ساندویچ پانل استفاده میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ساندویچ پانلها به مقاله ساندویچ پنل مراجعه نمائید.
انتخاب چسب پلی یورتان مناسب برای عملکرد صحیح پانلها بسیار مهم است. از مهمترین مزیتهای کاربردی ای که چسبهای پلی یورتان باید داشته باشند شامل خواصی است که اتصال سریع و پایدار روکش و هسته را تضمین کند و چسبندگی بالا به سطح مورد نظر و مقاومت در برابر لرزش را ارائه دهد.
چسبهای پلی یورتان در صنعت کفش
فرایند تولید کفش، شامل مونتاژ اجزای مختلف میباشد که چسبهای مبتنی بر پلی یورتان در این زمینه نقش مهمی را ایفا میکنند، زیرا بدون آنها، کفش فاقد شکل و ساختار خواهد بود. ماهیت چسبهای مختلف مورد استفاده به فرمول آنها بستگی دارد.
اتصال رویه به زیره، ضروریترین فرآیند در تولید کفش است، زیرا مستلزم استحکام پیوندی بالا است. بسته به نوع کفش، عملکرد چسبندگی متفاوتی مورد نیاز است. استحکام پیوندی و قدرت چسبندگی بالا در کفشهای ورزشی یا ایمنی بسیار ضروری است.
زیره کفش میتواند از چرم، لاستیک یا مواد پلیمری سنتزی (مصنوعی) مانند پلی یورتان (PU)، پلی یورتان ترموپلاستیک (TPU)، اتیلن وینیل استات (EVA)، پلی وینیل کلراید (PVC)، پلی استایرن ( PS) و … باشد.
از پلی یورتان مبتنی بر حلال یا مبتنی بر آب، برای چسباندن کفی کفش و ساخت زیره توسط تزریق مستقیم استفاده میشود. اتصال قسمت بالایی زیره کفش از طریق چسبهای مذاب داغ پلی یورتان صورت میگیرد. چسبهای پلی یورتان مبتنی بر آب از طریق پراکندگی پلیمرهای سنتزی (مصنوعی) یا طبیعی در آب تولید میشوند.
چسبهای پلی یورتان مبتنی بر آب به دلیل مزیت مهم سازگاری با محیط زیست، جایگزین مناسبی برای پلی یورتانهای مبتنی بر حلال میباشد و به همین دلیل امروزه کاربرد بسیار زیادی دارند. چسبهای پلی یورتان مبتنی بر آب، به دلیل محتوای جامد بیشتر نسبت به پایه حلال، قیمت بالاتری دارند.
روش استفاده از چسب پلی یورتان مبتنی بر آب در صنعت کفش بسیار شبیه چسبهای مبتنی بر حلال است با این مزیت که میتوان آن را علاوه بر قلمو با تفنگ مخصوص یا غلتک نیز اعمال کرد.
مزایای استفاده از چسب پلی یورتان مبتنی بر آب در صنعت کفش
- عدم وجود حلالهای آلی (جلوگیری از اشتعال در زمان نگهداری و حمل و نقل)
- عدم تولید ضایعات خطرناک
- محتوای جامد بیشتر (35-50%)
- تشکیل پیوندهای قوی و با دوام
- قابل استفاده در انواع کفشها
چسب پلی یورتان در مصارف پزشکی
تجهیزات پزشکی و پانسمانها باید دارای خاصیت ارتجاعی باشند تا بتوانند با سطح پوست و حرکت آن مطابقت داشته باشند و از ورود آب و رطوبت، آلودگیها یا باکتریها به زخم جلوگیری کنند. این خواص، توسط چسب پلی یورتان مصرفی در پزشکی تا حد زیادی برآورده میشود.
مواد مصرفی برای محصولات چسب جراحی که در حال حاضر در دسترس هستند عبارتند ازپلی یورتانها، سیانوآکریلاتها، آلبومین و گلوتارآلدئید، پلی اتیلن گلیکول (PEG) و فیبرین.
مزایای استفاده از چسب پلی یورتان در مصارف پزشکی
- مقاومت بالا در برابر دما
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- انعطاف پذیری بالا
- چسبندگی قوی به انواع سطوح متخلخل و غیر متخلخل و …
کاربردهای چسب پلی یورتان در مصارف پزشکی
- چسبهای موضعی
- چسبها و نوارهای جراحی
- فیلمهای پانسمان
- چسباندن ایمپلنتهای پزشکی و …
چسب پلی یورتان در صنایع بسته بندی
با توسعه اقتصاد و بهبود استاندارد زندگی، بسته بندی مواد غذایی به سرعت در حال توسعه است. بر همین اساس، تقاضای چسبهای پلی یورتان نیز افزایش پیدا میکند. به دلیل استحکام پیوندی و انعطاف پذیری بالا، از چسبهای پلی یورتان به طور گسترده در صنایع بسته بندی استفاده میشود.
با توجه به خواص مکانیکی مطلوب، مقاومت در برابر حرارت، ایمنی و بهداشت بالا، از چسب پلی یورتان به طور گسترده در بسته بندیهای انعطاف پذیر استفاده میشود. فرایند بسته بندی مواد غذایی با استفاده از چسب پلی یورتان در دمای محیط انجام میشود. اما استفاده از دماهای بالاتر برای برخی از فرمولاسیونها مانند بسته بندیهای پاستوریزه، آب میوهها و سایر غذاهای مایع ضروری است.
زمان، دما و میزان رطوبت مهمترین فاکتورها برای انجام فرایند پخت میباشند. بسته بندی انعطاف پذیر را میتوان با استفاده از روشهای اکستروژن و لمینیت (پیوند ورقها با استفاده از چسب) تولید کرد. بیشتر این بسته بندیها از دو یا چند لایه تشکیل شده اند که توسط چسبهای لمینیت در کنار هم نگه داشته میشوند.
تصویر زیر نمونه ای از فرایند تولید بسته بندیهای انعطاف پذیر را نشان میدهد
چسبهای پلی یورتان بر پایه حلال، قبل از ورود به فرایند لمینیت، به یک بخش خشک کننده نیاز دارند. (چسبهای پلی یورتان فاقد حلال، این مرحله را ندارند).
از چسب پلی یورتان برای بسته بندیهای انعطاف پذیر مواد غذایی و کاربردهای غیر غذایی مانند بسته بندی داروها، لوازم پزشکی، لوازم آرایشی و بهداشتی، بسته بندیهای حاوی مواد شیمیایی تهاجمی و … استفاده میشود.
مزایای استفاده از چسب پلی یورتان در صنایع بسته بندی
- بسته بندی ایمن مواد غذایی
- سازگار با محیط زیست
- سبک سازی محصول نهایی تولید شده
- ایجاد خاصیت انعطاف پذیری
- چسبندگی اولیه خوب
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- مقاومت بالا در برابر دماهای پائین
- قابل استفاده برای کاربردهایی که باید تحت استریل باشند
در سالهای اخیر، بسته بندیهای انعطاف پذیر نسبت به سایر بسته بندیها پیشی گرفته و در حال افزایش است. عملکرد بهینه و افزایش طول عمر مواد غذایی از ویژگیهای منحصر به فرد بسته بندیهای انعطاف پذیر میباشد.
با پیشرفت در زمینه فناوری چسب پلی یورتان، راه حلهایی برای طیف گسترده ای از روندها در صنعت بسته بندی میتوان ارائه داد.
گردآوری و ترجمه: واحد تولید محتوای گروه صنعتی مکرر – نسیم مهین عبدالله زاده
منابع:
- https://www.americanchemistry.com
- https://www.chemixguru.com
- https://home.howstuffworks.com
- https://resin-expert.com
- https://www.jowat.com
- https://www.henkel-adhesives.com
- https://patents.google.com/patent/CN101235264A/en
- https://www.linkedin.com/pulse/water-based-polyurethanes-dispersionspuds-an-overview-nikhil-gupta/
- https://www.paramelt.com/adhesives/polyurethane-and-solvent-based-adhesives
- https://www.jowat.com/en/newsroom-detail/jowat-manual-pur-prepolymer-adhesives
- https://adhesives.specialchem.com/formulation/solvent-based-two-component-polyurethane-adhesive
- https://www.action-adhesives.ie/article/what-is-a-polyurethane-adhesive
- https://www.henkel-adhesives.com/fr/en/products/industrial-adhesives/water-based-adhesives.html
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0143749698000372
- https://www.marketdataforecast.com/market-reports/polyurethane-adhesives-market
- https://www.huntsman.com/materials/adhesives
- https://www.researchgate.net/publication
- https://adfastcorp.com/en/news/polyurethane-adhesive-sealants-transport-industry/
- https://www.adhesiveplatform.com/polyurethane-adhesives-and-sealants
- https://www.assemblymag.com/articles/93939-using-urethane-adhesives
- https://www.adhesivesmag.com/articles/98072-adhesives-in-automotive-assembly
- https://www.henkel-adhesives.com/fr/en/industries/automotive.html
- https://gcc.sika.com/en/industry/knowledge-hub/polyurethane-windshield-adhesive.html
- https://www.adhesiveplatform.com/reactive-hot-melt-adhesives
- https://www.coating.com.tw/en/news/detail/209.html
- https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/polyurethane-adhesive
- https://industry.sika.com/en/home/transportation/structural-adhesives/sandwich-panel-adhesives.html
- https://www.products.pcc.eu/en/blog/polyurethane-adhesives-and-new-construction-technologies
- https://blog.synthesia.com/en/polyurethane-adhesives-panels
- https://www.paramelt.com/construction-assembly/sandwich-panel-adhesives
- https://raajournal.com
- https://www.keck-chimie.fr/en/our-products/footwear/footwear-adhesives/
- https://www.alibaba.com/product-detail/Solvent-based-urethane-adhesive-for-footwear_60195781329.html
- https://www.pidiliteindustrialproducts.com/our-businesses/footwear-adhesives
- https://www.bobvila.com/articles/best-glue-for-shoes
- https://adhesives.specialchem.com/formulation/solvent-based-2k-polyurethane-shoe-adhesive
- https://www.loctiteproducts.com/en/know-how/fix-stuff/shoe-glue.html
- https://resin-expert.com/en/guide/best-glue-for-shoes
- https://www.researchgate.net/publication/282396456_Adhesives_in_the_footwear_industry
- https://journals.sagepub.com
- https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/polyurethane-adhesive
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00218469808029577
- https://www.henkel-adhesives.com/fr/en/products/industrial-adhesives/water-based-adhesives.html
- https://www.henkel-adhesives.com/fr/en/industries/packaging-and-paper/flexible-laminates-adhesives.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7997729
- https://www.plasticstoday.com/medical/medical-grade-urethane-adhesives-offer-low-cost-low-trauma-alternative-silicone
- https://solutions.covestro.com/en/highlights/articles/stories/2019/flexible-packaging-solutions
- https://maxwellsci.com/msproof.php?doi=ajfst.12.3332
- https://www.adhesiveplatform.com/polyurethane-adhesives-and-sealants
- https://blog.synthesia.com/en/advantages-of-polyurethane-adhesives-in-flexible-packaging
دیدگاهتان را بنویسید